Suunniteltu sektio eli elektiivinen keisarileikkaus on rauhallinen rutiinileikkaus, missä äiti ja vauva ovat noin kymmenen ammattilaisen ympäröimänä koko synnytyksen ajan. Saatuasi sektiolupauksen ja jopa sektiopäivän omakanta.fi palveluun, Sinulla säilyy aina valinnanvapaus muuttaa mielesi ja synnyttääkin alateitse, niin halutessasi.
Valitettavan harva nainen Suomessa tietää edes, että niin vaatiessaan, nainen saa synnyttää suunnitellulla sektiolla. Lääketiede on nykypäivänä niin kehittynyttä, että lapsen saadakseen naisen ei tosiaankaan enään tarvitse kärsiä elämänsä hirveimmistä kivuista ja alatiesynnytyksen jättämistä fyysisistä sekä henkisistä traumoista, jos niin ei halua.
Kun ihmetellään isoon ääneen miten Suomessa syntyvyys laskee ja vuosi 2019 jäi historiaan alhaisimpana syntyvyydessä, voitaisiin ihmettelyn sijaan jakaa tietoa synnytystavan valinnanvapaudesta. Kun somessa käytetään #synnytystalkoot voitaisiin mainita sen yhteydessä, että synnytystapoja on tosiaan kaksi ja toinen niistä huomattavasti perinteisempää hallitumpi ja kivuttomampi.
Vuonna 2019 Suomessa näitä äidin toiveesta, ilman fyysistä lääketieteellistä syytä, tehtyjä sektioita raportoitiin THL:lle jo 1837, eli 24,2% kaikista tehdyistä sektioista. Jo lähes joka neljäs sektio on äidin toiveesta. Toivesektion suosio kasvaa niin maailmalla kuin Suomessa ennätysvauhtia, juuri sen turvallisuuden takia.
Toivomme, että tietoisuuden lisääntyessä, joskus tulevaisuudessa naiset saisivat aidosti päättää synnytystapansa myös Suomessa.
Toivomme, että hyödyt ja riskit molemmista synnytystavoista tavoittaisivat odottavat äidit ja he saisivat oikeuden itse päättää omasta vartalostaan ja tehdä omat valintansa miten haluavat synnyttää.
Toivomme, että joskus alateitse synnyttämisestäkin puhuttaisiin totuuden mukaisesti, eikä kaunistellen – hiljaa vaieten sen riskeistä.
SUUNNITELTU SEKTIO ELI ELEKTIIVINEN KEISARILEIKKAUS
Keisarileikkaus on tavallisin naisten leikkaustoimenpide.
Kaikkiin leikkaustoimenpiteisiin liittyy riskejä. Keisarileikkaukseen liittyvistä komplikaatioista tavallisimpia ovat
• verenvuodot
• haavainfektiot
• kohtutulehdukset
• harvinaisia, mutta vakavia komplikaatioita ovat veritulpat
VALMISTAUTUMINEN LEIKKAUKSEEN
Kun leikkauksesi on sovittu etukäteen, sinulle annetaan äitiyspoliklinikalla toimintaohjeet keisarileikkaukseen valmistautumiseen poliklinikkakäyntisi yhteydessä. Synnytyssalissa toiminta on päivystysluontoista. Joskus voidaan suunniteltuja keisarileikkauksia joutua siirtämään lyhyelläkin varoitusajalla, jotta välitöntä hoitoa vaativat äidit voidaan hoitaa. Sinua pidetään ajan tasalla aikataulun suhteen. Leikkausta edeltävissä verikokeissa määritetään veriryhmäsi.
• Ole syömättä leikkausta edeltävästä illasta klo 24.00 lähtien.
• Yön aikana voit juoda tarvittaessa <2 dl kirkkaita, läpinäkyviä nesteitä (vesi, kirkas mehu, tee tai kahvia, EI maitoa). Sokeroiduista mehuista saa nesteen lisäksi myös energiaa.
• Älä nauti nesteitä enää leikkauspäivän aamuna klo 6 jälkeen.
• Tupakkavalmisteiden käyttö on lopetettava viimeistään 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa.
• Tukisukat (sairaalasta saadut) laitetaan jalkaan kotona leikkauspäivän aamuna heti heräämisen jälkeen. Jätä kotiin kaikki korusi, myös lävistyskorut
• Tule sairaalaan sovittuna ajankohtana.
LEIKKAUSVALMISTELUT SAIRAALASSA
• Potilasranneke käteen
• Haastattelu anestesiaa varten
• Sikiön tilannearvio
• Lämpöpeitto ruumiinlämmön ylläpitämiseksi
• Leikkaussalissa laskimokanyylin ja valvontalaitteiden asettaminen
• Mahdollinen ihokarvojen poisto (vasta sairaalassa tulehdusriskin vuoksi)
• Virtsakatetrin asennus
LEIKKAUKSEN AIKANA
• Leikkaussalissa on runsaasti henkilökuntaa (anestesialääkäri, anestesiahoitaja, instrumenttihoitajat, synnytyslääkäri(t), kätilö ja tarvittaessa lastenlääkäri). Isä tai tukihenkilö voi myös olla mukana leikkauksessa, mikäli äiti on hereillä. Kiireellisissä tai ongelmallisissa tilanteissa leikkaava lääkäri voi ehdottaa, että tukihenkilö odottaa leikkaussalin ulkopuolella.
• Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa. Ns. spinaalitilaan ruiskutetaan puudutetta ja usein myös ns. epiduraalitilaan asetetaan ohut katetri, jonka kautta voidaan hoitaa leikkausalueen kipua toimenpiteen jälkeen. Alavartalosi puutuu rintakehälle asti.
• Infektioiden ehkäisemiseksi sinulle annetaan toimenpiteessä suonensisäinen antibioottiannos. Leikkaushaava tehdään useimmiten poikittain häpyluun yläpuolelle alavatsalle. Poikkeuksellisesti voidaan valita pystyviilto keskiviivaan alavatsalle. Leikkaava lääkäri kertoo sinulle suunnitelmasta.
• Lapsi syntyy muutaman minuutin kuluttua leikkauksen aloittamisesta. Napanuoran katkaisun jälkeen kätilö tarkastaa vauvan voinnin leikkaussalissa, kuivaa hänet, laittaa vaipan ja antaa verenvuotoja ehkäisevän K-vitamiinipistoksen. Isä voi halutessaan auttaa kätilöä vastasyntyneen navan laitossa.
• Saat vauvan rinnallesi ihokontaktiin, mikäli oma ja vauvan vointi sallivat sen. Vaihtoehtoisesti myös isä voi pitää vauvaa ihokontaktissa leikkaussalissa. Tarkoituksena on suoda perheellenne oma hetki ensimmäisen syntymän jälkeisen tunnin aikana.
Vauvan syntymän jälkeen leikkaus jatkuu: vatsanpeitteet suljetaan kerroksittain ja iholle asetetaan joko ihonsisäiset tai poistettavat ompeleet.
LEIKKAUKSEN JÄLKEEN
Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön seurattavaksi vastasyntyneen kanssa. Puudutuksesi häviää vähitellen heräämöseurannan aikana. Leikkauksen jälkeistä kipua voidaan hoitaa annostelemalla lääkkeitä epiduraalitilaan, suonensisäisesti, lihakseen tai suun kautta.
Heräämössä vastasyntynyt voi olla edelleen ihokontaktissasi tai isän iholla. Synnytysvuodeosastolle siirrytään yleensä noin kahden tunnin heräämöseurannan jälkeen.
Toipuminen keisarileikkauksesta on yksilöllistä. Synnytysvuodeosastolla leikkauksen jälkeistä kivun hoitoa jatketaan annostelemalla lääkkeitä epiduraalitilaan, suonensisäisesti, lihakseen ja/tai suun kautta. Toipuminen käynnistyy yleensä nopeasti ensimmäisen leikkauksen jälkeisen päivän jälkeen, jolloin epiduraalikatetri poistetaan. Jalkojen liikuttelu sängyssä ja varhainen liikkeelle lähtö ovat tärkeitä toipumisen edistämiseksi, suolen toiminnan aktivoimiseksi ja veritulppien ehkäisemiseksi. Veritulppariskin minimoimiseksi riskiäideille voidaan antaa ihon alle annosteltavaa minihepariinivalmistetta 1-2 viikon ajan.
Keisarileikatut äidit kotiutuvat yleensä 3- 5 päivää leikkauksen jälkeen. Tarvittaessa voit käyttää kotona apteekista reseptittä saatavia kipulääkkeitä (parasetamoli, ibuprofeiini). Mahdollinen kipulääkitys ei estä imetystä. Ompeleiden poistosta ja haavan hoidosta saat yksilöllisen ohjeistuksen kotiutuessasi. Synnytyksen jälkitarkastus suoritetaan useimmiten neuvolassa 8-12 viikkoa synnytyksen jälkeen.
SEURAAVA RASKAUS JA SYNNYTYS
Mikäli raskautesi eteni tavanomaisesti ja leikkauksen syynä ei ollut pitkäaikainen sairaus tai muu toistuva syy, sinua seurataan seuraavassa raskaudessa neuvolassa tavalliseen tapaa ja voit synnyttää alateitse. Kahden perättäisen keisarileikkauksen jälkeen päädytään kuitenkin usein seuraavissa raskauksissakin keisarileikkaukseen, sillä synnytyssupistusten aiheuttama kohdun repeämisvaara kasvaa toistettujen leikkausten jälkeen.
LÄHDE https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Keisarileikkaus.pdf
Paljon kokemuksia ja vertaistukea aiheen tiimoilta löytyy facebook-ryhmästä ”Suunniteltu sektio & synnytyspelko/trauma (elektiivinen keisarileikkaus)” osoitteessa facebook.com/groups/sektio
#suunniteltusektio #sektio