Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

PELKOPOLILLE VALMISTAUTUMINEN

On sairaala- ja lääkärikohtaista, miten helposti tai vaikeamman kautta valinnanvapauden synnytystavastaan, eli sektiolupauksen, saa. Jos lääkäri ei vastaanotolla kuuntele ja kunnioita toivettasi, vaadi päästä toisen lääkärin vastaanotolle. Voit ottaa vastaanotolle mukaan myös tukihenkilön (miehesi / ystäväsi / äitisi jne) jos tuntuu, ettet saa tahtoasi yksin läpi.

OTA YHTEYTTÄ -välilehtemme kautta voit kysellä myös meidän kauttamme tukihenkilöä mukaasi pelkopolille.

Suunniteltu sektio & synnytyspelko/trauma (elektiivinen keisarileikkaus) –ryhmän ylläpitäjät kokosivat usein vastaan tulevia pelkopolilääkäreiden käyttämiä alatiekäännytysargumentteja ja niihin faktaa vasta-argumentiksi.

Lue nämä läpi, niin olet jälleen viisaampi ja valmistautuneempi pelkopolivastaanotollesi!

A) Sinulla on synnyttäjän lantio. Kyllä vauva mahtuu tulemaan alakautta!

• Lantion sisämittoja ei voi arvioida silmämääräisesti, ilman röntgen‐ tai magneettikuvausta.

B ) Alatiesynnytyksestä toivut nopeammin kuin sektiosta.

• Kukaan ei voi luvata sinulle, että alatiesynnytyksesi sujuisi kuin unelma. Ei sitä voi ilman kristallipalloa luvata myöskään sektiosta, mutta suunnitellussa sektiossa olet valmiiksi leikkaussalissa ja kaikki mahdollinen apu on lähellä.

C) Sektio on iso leikkaus.

• Sektio on keskisuuri gynekologinen rutiinileikkaus. Suunnitellussa sektiossa tilanne on turvallinen ja rauhallinen. Suunnitellussa sektiossa äitiä ja lasta ei ole myöskään rasitettu supistuksilla.

D) Sektiossa on paljon riskejä.

• Riskejä on myös alatiesynnytyksissä. Mikäli ongelmia tulee, mikäpä olisi turvallisempi paikka kuin olla valmiiksi leikkaussalissa ammattilaisten ympäröimänä. Suunnitellussa sektiossa riskit kohdistuvat pääosin äitiin ‐ alatiessä sekä äiti että syntyvä lapsi ovat riskissä.

E) Luonto ei tee virheitä. Kyllä vauvasi mahtuu tulemaan alakautta.

• Luonto tekee virheitä. Jos luonto ei tee virheitä, mihin me tarvitsemme lääketiedettä?

F) Kannattaa yrittää ensin alakautta ja jos se ei onnistu, tehdään matalan kynnyksen sektio.

• Mikään muu kuin kirjallinen sektiolupaus ei sido sairaalaa. Sektiolupaus sitoo kuitenkin vain sairaalaa. Synnyttäjä voi tulla toisiin aatoksiin vielä juuri ennen leikkausta.

G) Alatiesynnytyksen edut vauvalle ovat kiistattomat. Vauva saa valmistautua tulemaan ulkomaailmaan ja saa äidin synnytyskanavasta hyviä bakteereja. Sektio on vauvalle raaka kokemus.

• Alatiesynnytyksiin liittyy monenlaisia riskejä. Lapsi voi olla virhetarjonnassa, jäädä kiinni synnytyskanavaan, napanuora kiertynyt kaulan ympärille tai liian iso mahtumaan alakautta ulos. Lapsi voi vammautua tai menehtyä alatiesynnytyksessä.

Lapsi saa hyviä bakteereja myös istukan kautta. Alatiesynnytyksessä saatavat bakteerit puolestaan voivat olla pahimmillaan jopa hengenvaarallisia lapselle. Lisäksi alatiesynnytyksessä lapsi voi altistua äidistä tarttuvalle herpes‐ tai papilloomavirukselle.

Suunnitellulla sektiolla syntyneen lapsen stressihormonipitoisuudet jäävät huomattavasti pienemmiksi kuin alatiesynnytyksen jälkeen. Kivuliaat lääkkeelliset ja mekaaniset alatiesynnytyksen käynnistelyt puolestaan stressaavat vauvaa ja äitiä.

Lapselle ei myöskään sektiolla jää synnytyksestä aiheutuneita lihasjumittumia.

H) Entä jos mielesi muuttuu, ja haluatkin kokeilla synnyttää alakautta?

• Kirjallinen sektiolupaus sitoo vain sairaalaa, ei synnyttäjää. Saat muuttaa mielesi.

I) Sektio on kivulias kokemus.

• Sektiossa synnyttäjä on puudutettu. Jos puudutus ei jostain syystä onnistu, siirrytään nukutukseen. Sektiosta toipumiseen saat kipulääkityksen, koska leikkauspotilaalla on potilaslain määrittelemä oikeus postoperatiiviseen kivunlievitykseen.

J) Alatiesynnytyksessä on käytössä paljon erilaisia kipua lievittäviä keinoja.

• Alatiesynnytyksessä ei välttämättä ehditä käyttää mitään kivunlievitystä tai edes hoitavan kätilön asenteesta johtuen sitä ei anneta. Sektiossa puudutus tarkastetaan huolellisesti ennen synnytyksen aloittamista. Kivunlievityksen saaminen tai saamatta jättäminen alatiesynnytyksessä voi olla siis puhtaasti hoitavan kätilön asenteesta kiinni.

K) Alatiesynnytyksessä kipu on hyvää kipua ja helpottaa heti, kun saat vauvan rinnallesi.

• Kukaan muu ei voi määritellä sinun puolestasi sitä, että onko kipu ns. hyvää vai pahaa. Molemmat sattuvat. Kipu ei myöskään välttämättä lopu synnytykseen. Episiotomiahaavat, repeämät, häntäluun tai lantion murtumat ja alakerta ylipäätään voi olla kivulias erittäin pitkään synnytyksen jälkeen. Istukka ei välttämättä synny ilman apuja.

L) Sektio vaikeuttaa imetystä ja hidastaa maidon nousemista.

• Istukan poistuminen käynnistää maidonerityksen ja se poistuu niin sektio‐ kuin alatiesynnytyksessä. Estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä äidin veressä vähenee samalla kun aivolisäkkeen tuottaman prolaktiinin määrä lisääntyy.

Alatiesynnytyksessä istukasta voi jäädä riekaleita kohtuun haittaamaan imetyksen käynnistymistä. Sektiosynnytyksissä kohtu tarkistetaan ennen sulkemista.

M) Nainen on luotu synnyttämään alakautta. Se on turvallisin tapa äidille ja vauvalle.

• Alatiesynnytyksistä noin 10% päätyy sektioon kesken synnytyksen. Ensisynnytyksistä 21% eli noin joka viides. Ilman leikkausta näissä tapauksissa joko äidille, lapselle tai molemmille kävisi huonosti. Ihmisnaaras kärsii nisäkkäistä useiten synnytysongelmista (lukuun ottamatta pitkälle jalostettuja lemmikkejä) lantion epäedullisen muodon, kireän kohdunkaulan ja sikiön suuren aivojen koon vuoksi.

N) Mitä miehesi / äitisi / anoppisi / kollegasi ajattelevat sektiostasi?

• He eivät synnytä vaan sinä.

O) Sektion jälkeen on nostelukielto.

• Myös alatiesynnytyksen jälkeen tulee noudattaa nostelukieltoa laskeumien ennaltaehkäisemiseksi ja raskauden aiheuttaman vatsalihasten erkauman johdosta. Jos alatiesynnytys päättyy pahoihin, korjausta vaativiin repeämiin, tulee myös silloin nostelukieltoa. Ennalta tiedetyssä nostelukiellossa ehtii etukäteen miettiä toimintamalleja. Vastasyntynyttä saat joka tapauksessa nostella. Äitiysfysioterapeutti on oikea taho arvioimaan kuntosi ja nostelukiellon pituuden raskauden jälkeen, synnytystavasta riippumatta.

P) Synnytyksesi voidaan käynnistää, niin vauva ei kasva isoksi.

• Synnytyksen käynnistys voi epäonnistua. Tällöin synnytys pitkittyy ja päädytään kiireelliseen tai hätäsektioon. Riski on erityisen korkea ensisynnyttäjillä: 39% käynnistyksistä päätyy päivystyssektioon.

Joka kolmas synnytys Suomessa käynnistetään. Helsingin yliopiston 2020 tutkielman mukaan käynnistys on yksi kolmesta pääsyystä asfyksian aiheuttamaan HIE -tilanteeseen: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/320349/Roto_Suoma_Tutkielma_2020.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Käynnistäminen ei ole siis riskitöntä. Suomessa synnytysten käynnistykseen käytetään yleisesti Cytotec‐lääkettä (Misoprostol), joka on rekisteröity käytettäväksi mahahaavan hoitoon ja ehkäisyyn. Lääkkeen valmistaja ei suosittele sen käyttöä raskauden ja imetyksen aikana. Cytotecillä käynnistettyjen synnytysten yhteydessässä on raportoitu vakavia sivuvaikutuksia, kuten kohdun repeämisiä ja äitien ja vauvojen kuolemia. Useissa maissa Cytotecin käyttö on lopetettu juuri näiden raportoitujen vakavien komplikaatioiden vuoksi.

Q) Sektioäiti on huonompi äiti, koska ei ole kärsinyt synnytyskipuja. Eihän sektio edes ole synnytys.

• Synnytystapa ei määritä sinua äitinä. Sektio on ihan oikea synnytys. Synnytystapoja on todella kaksi: alatiesynnytys ja sektiosynnytys.

R) Sektiolla syntyneestä lapsesta tulee allerginen astmaatikko.

• Tämä on yleisin sektioon liittyvä harhaluulo ja aivan huuhaata. Tuore infektiolääkäri Terhi Tapiaisen suomalaistutkimus pureutuu tarkemmin aiheeseen https://www.is.fi/perhe/art-2000006107430.html?fbclid=IwAR2-g6V5cd88Q825nKPjDK3-L53-6d2k0PwMdp5A5P0JnuPf5o5y3arm1hY

S) Kun ensimmäinen synnytyksesi oli huono kokemus, nyt olisi tärkeää saada korjaannuttava kokemus eli voimaannuttava alatiesynnytys. Hoidetaan tilanne tällä kertaa paremmin! Toinen lapsi tulee myös aina helpommin kuin ensimmäinen.

• Pelkopolin lupaukset eivät sido synnytystä hoitavaa henkilökuntaa eikä sovittuja asioita välttämättä toteuteta. Kukaan ei voi luvata, että alatiesynnytyksesi sujuu kuin oppikirjasta.

T) Sektiossa veitsi voi osua lapsen silmään tai virtsarakkoosi.

• Tämä on äärimmäisen epätodennäköistä. Suunnitellussa sektiossa ei ole kiire eikä hätä, joten lääkäri etenee huolellisesti ja rauhallisesti. Suunnitellussa sektiossa kohtu avataan saksilla ja sormin, ei veitsellä.

U) Synnytyksessä voidaan auttaa imukupilla. Se on turvallisempaa kuin sektio.

• Imukupilla auttaminen ei ole riskitöntä. Se voi aiheuttaa lapselle päälakiverenvuodon tai jopa aivoverenvuodon. Imukupilla vetäminen voi myös aiheuttaa äidille vaurioita.

V) Sektioita voi saada vain 2‐3. Jos haluaisitkin vielä enemmän lapsia, niin et saa ja kadut sektioita.

• Sektioiden määrä on yksilökohtaista ja riippuu mm. kohdun kunnosta. Alatiesynnytys voi komplisoitua ja johtaa esimerkiksi kohdunpoistoon, jolloin ei voi saada enempää lapsia.

W) Alatiesynnytys on ainutlaatuinen kokemus, jota ilman, et halua jäädä. Kerran elämässä ‐tilaisuus, naiseuden huippujuttu.

• Sektio on aivan yhtä ainutlaatuinen kokemus ja huippujuttu. Etenkin, kun se on turvallista sekä äidille, että lapselle.

X) Esikoisen takia olisi alatie parempi, koska sektion jälkeen et voi hoitaa esikoista ja hän ei saa kärsiä siitä, että perheeseen on haluttu toinen lapsi.

• Sektion jälkeen voit kyllä hoitaa myös esikoista ja antaa hänelle läheisyyttä. Alatiesynnytyksen jälkeen äiti voi olla huonossa kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti.

Y) Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua sektiopäivää, niin sitten se on vauvan tahto ja pitää synnyttää alakautta.

• Jos “vauvan tahtoa” kuunneltaisiin, ei synnytyksiä myöskään ikinä käynnistettäisi.

Z) Alatiesynnytyksessä vauva tulee läheisemmäksi.

• Synnytystapa ei määrittele kiintymyssuhdetta. Alatiesynnytyksen jälkeen äiti puolestaan voi olla niin kipeä, ettei jaksa tai halua kiinnostua vauvasta.

Å) Sektiosta jää arpi.

• Myös alatiesynnytyksestä voi jäädä arpia, vieläpä sellaiselle alueelle, jolla niistä on enemmän haittaa kuin vatsassa.

LÄHDE facebook.com/groups/sektio

Paljon kokemuksia ja vertaistukea aiheen tiimoilta löytyy facebook-ryhmästä ”Suunniteltu sektio & synnytyspelko/trauma (elektiivinen keisarileikkaus)” osoitteessa facebook.com/groups/sektio

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close