OHJEET SYNNYTYSTAVAN VALINNANVAPAUDEN SAANTIIN SUOMESSA:
Saako odottava äiti nykypäivän Suomessa päättää omasta vartalostaan ja valita synnytystapansa lähtökohtaisesti itse? Vastaus on valitettavasti ei, niin uskomattomalta kuin se kuullostaakin.
Odottavalta äidiltä evätään Suomessa potilaan itsemääräämisoikeus vedoten siihen, että alatiesynnytys ei ole lääketieteellinen toimenpide, vaan fysiologinen tapahtuma. Tähän vedoten kaikki äidit pakotetaan automaattisesti synnyttämään alateitse.
Onneksi on kuitenkin olemassa polku, miten Suomessakin nainen saa valinnanvapauden synnytystavastaan – toistaiseksi se on vielä synnytyspelkodiagnoosin takana, mutta se on mahdollista saada, myös Sinun. Tällä sivustolla annamme avaimet sen saantiin.
Vastoin useiden neuvoloiden väittämää ”linjaa”, lähete neuvolasta synnytyspelkopolille voidaan kyllä antaa hyvin aikaisessa vaiheessa raskautta – jo ennen raskausviikkoa 20. Vaadi sitä tarpeen vaatiessa niin päättäväisesti, että sen myöntävät: älä suostu odottamaan.
Neuvolat tekevät pääsääntöisesti automaattisesti lähetteen synnytyspelkokätilölle, vaikka pyytäisit jo neuvolassa nimenomaan suoraan aikaa synnytyspelkopolin lääkärille. Jos näin käy, ei muuta kun puhelin kauniiseen käteen ja peruutussoitto kätilöajan saatuasi pelkopolille, että kätilökäynti on turha, etkä sinne tule saapumaan, vaan vaadit vastaanoton suoraan lääkärille.
Kätilöiden usein antamat suulliset korulauseet ”ketään ei pakoteta alatiesynnytykseen” ja ”kyllä sinä sektion saat” eivät merkkaa synnytystapasi tai hoitosi kannalta mitään, eikä kätilö voi diagnoosia tai sektiolupauksia antaa.
Suomessa kaikki toivomus- ja järkisektiotkin niputetaan synnytyspelkodiagnoosin alle ja tämä pelkodiagnoosi on valitettavasti toistaiseksi äidin ainoa keino päättää synnytystapansa.
Huolehdi siitä, että synnytyspelkopolin lääkäri kirjaa omakanta.fi palveluusi vastaanotolla
• synnytyspelkodiagnoosin
• sektiolupauksen
• päivystyssektiolupauksen
Vasta nämä 3 asiaa kun ovat kirjallisena omakannassa, Sinua ei voida pakottaa enään alatiesynnytykseen, eli saat valinnanvapautesi. Niin kauan kun näitä ei ole merkattuna omakannassa kirjallisesti, naisella ei ole Suomessa oikeutta päättää synnytystavastaan, vaan se on automaattisesti alatiesynnytys.
Jos lääkäri ei suostu merkintöjä omakanta.fi palveluun antamaan, vaadi saada päästä toiselle lääkärille. On hyvin usein lääkäristä kiinni, kuinka helposti tai vaikeamman kautta merkinnät itselleen saa. Tärkeintä on pysyä vahvana ja määrätietoisena. Pelkopolilääkäreiden onnistumista työssään mitataan sillä, kuinka paljon asiakkaita he onnistuvat käännyttämään alatiesynnytykseen, joten joskus pelkopolilla saa todella pistää kovan kovaa vastaan.
Kun nämä merkinnät on kirjattu omakanta.fi palveluun ja jopa sektiopäivä varattu, säilyy Sinulla aina oikeus synnyttääkin halutessaan alateitse. Nämä 3 merkintää ovat Suomessa ainoa polku valita itse synnytystapansa ja saada, niin halutessaan, suunniteltu sektio.
Sinulla ei tarvitse olla taustalla synnytyspelkoa tai -traumaa jo koetusta alatiesynnytyksestä, eli myös ensisynnyttäjällä on mahdollisuus saada suunniteltu sektio.
Pysy pelkopolilla ehdottomana, älä suostu edes keskustelemaan alatien mahdollisuudesta, jos valinnanvapautesi todella haluat. Viivyttely ja suoranainen valehtelu, ettei asioita voida viedä eteenpäin ennen tiettyjä raskausviikkoja tai päätöksiä antaa, on osa pelkopolien potilaan väsytystaktiikkaa. Tähän viivyttelyyn ei tarvitse suostua: voit sanoa suoraan, ettet poistu vastaanotolta ennen kuin sektiolupaus ja päivystyssektiolupaus kirjataan omakanta.fi palveluun. Eivät voi kantaakaan potilasta ulos vastaanotolta.
Välilehdellä PELKOPOLILLE VALMISTAUTUMINEN löydät pelkopolilääkäreiden usein käyttämiä argumentteja ja niihin faktaa vasta-argumentiksi, ALATIESYNNYTYKSEN RISKIT välilehdellä voit puolestaan lukea, mitä alatiesynnytyksen aitoja riskejä ja komplikaatioita on olemassa, jotta osaat perustella lääkärille miksi et alatiesynnytystä lähde kokeilemaan. Suunnitellun sektion aitoihin riskeihin ja sen kulkuun voit tutustua etukäteen välilehdellä SUUNNITELTU SEKTIO PÄHKINÄNKUORESSA.
ONNEA KAIKILLE VALINNANVAPAUDEN SAANTIIN!
Paljon kokemuksia ja vertaistukea aiheen tiimoilta löytyy facebook-ryhmästä ”Suunniteltu sektio & synnytyspelko/trauma (elektiivinen keisarileikkaus)” osoitteessa facebook.com/groups/sektio