Mitä jos synnytys käynnistyy ennen sovittua sektiopäivää?
Sektiopäivä sovitaan useimmiten terveen äidin sekä vauvan ja riskittömän raskauden ollessa kyseessä, raskausviikolle 39+0 – 39+6. Joskus sattuu niin, että lapsi päättää haluta maailmaan ennen sovittua sektiopäivää. Mitä silloin pitää tehdä?
Kun sektiolupaus myönnetään, sektiota haluavan tulee pyytää tietoihinsa pelkopolilta myös päivystyssektio-merkintä, että sektio tehdään päivystyksellisenä, jos synnytys käynnistyy ennen sovittua sektiopäivää. Kaikki lääkärin tekemät kirjaukset ovat tarkistettavissa OmaKannasta (www.omakanta.fi). Jos kirjausta ei löydy OmaKannasta, ota yhteyttä synnytyssairaalaan ja pyydä laittamaan kirjaus heti.
Jos epäilet synnytyksen käynnistyneen (napakat kivuliaat supistukset säännöllisesti, vesien meno) ota välittömästi yhteyttä synnytyssairaalaan ja kerro tilanteesi eli epäilet synnytyksen käynnistyneen ja sinulle on sovittu sektio.
Synnytyssupistukset eroavat harjoitussupistuksista siten, että ne ovat napakampia, kivuliaampia ja ”pakottavat pysähtymään”. Joillain synnytyksen käynnistymisen yhteydessä tulee pakottava vessahätä ja suoli tyhjentyy. Lopeta syöminen ja juominen, älä tankkaa! Käy suihkussa jos pystyt.
Lähde sairaalaan mieluummin liian herkästi kuin jäät kotiin odottelemaan.
Ennen sairaalaanlähtöä laita tukisukat jalkaan, jos sinulle on annettu sellaiset.
Jos tiedät lapsen olevan muussa asennossa kuin pää alaspäin ja vetesi menevät, käy makuulle ja soita hätäkeskukseen.
Jos alat vuotaa kirkasta verta enemmän kuin satunnaisia viiruja pyyhkiessä, käy makuulle vasemmalle kyljellesi ja soita hätäkeskukseen.
Sairaalassa pyydä tarkistamaan tilanteesi ja kerro, että sinulla on suunniteltu sektio sovittuna. Varaudu siihen, että sinulta kysytään haluatko kuitenkin synnyttää alateitse. Jos tunnet kivuliaita supistuksia, pyydä supistuksenestolääkettä. Nälkään ja/tai janoon voit pyytää suonensisäistä suolasokeriliuosta.
Ruokailu tai juominen lisäävät leikkauksessa pahoinvointiriskiä ja siten aspiraatioriskiä (mahansisällön joutumista keuhkoihin). Suonensisäinen nesteytys ja sokeri eivät ole esteitä leikkaukselle. Aspiraatioriskin minimointi on varotoimi, mitä pidempi aika syömisestä ja juomisesta on, sitä helpommin sairaalassa tehdään sektio.
Ole rehellinen kivustasi, älä sinnittele sen kanssa. Älä suostu ”kokeilemaan” alatiesynnytystä jos et halua synnyttää alateitse. Älä usko, jos joku kehottaa syömään vaan pyydä suonensisäinen suolasokeriliuos. Mieluummin yli- kuin alikommunikoi.
LÄHDE facebook.com/groups/sektio
Paljon kokemuksia ja vertaistukea aiheen tiimoilta löytyy facebook-ryhmästä ”Suunniteltu sektio & synnytyspelko/trauma (elektiivinen keisarileikkaus)” osoitteessa facebook.com/groups/sektio